PROCEDURY i WNIOSKI
PROCEDURA LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA
POBYT STAŁY

PODSTAWA PRAWNA

• Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (tekst jednolity :Dz. U. z 2006 r. Nr 234, poz. 1694),
  • Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. 2006 r. Nr 225, poz. 1635),
  • Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 23 września 2005 r. w sprawie wzorów formularzy wniosków o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się i zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich oraz fotografii dołączonych do wniosków (Dz. U. 2005 r. Nr 186 poz. 1561).

PRZESŁANKI

jakie należy spełnić, aby ubiegać o uzyskanie zezwolenia na osiedlenie się - kartę stałego pobytu po klikaniu otwiera się ponizsza tresc

Zgodnie z art. 64 ust. 1 ustawy o cudzoziemcach zezwolenie na osiedlenie się udziela się cudzoziemcowi, który spełnia odpowiednie warunki:

1. Jest małoletnim dzieckiem cudzoziemca, posiadającego zezwolenie na osiedlenie się, urodzonym na terytorium RP.
WYMAGANE DOKUMENTY

2. Pozostaje w związku małżeńskim, zawartym z obywatelem polskim co najmniej 3 lata przed złożeniem wniosku i bezpośrednio przed złożeniem wniosku przebywał nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej przez 2 lata na podstawie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony.
WYMAGANE DOKUMENTY

3. Bezpośrednio przed złożeniem wniosku przebywał nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres nie krótszy niż 10 lat na podstawie zgody na pobyt tolerowany lub przez okres 5 lat w związku z uzyskaniem statusu uchodźcy.
WYMAGANE DOKUMENTY

4. Jest dzieckiem obywatela polskiego i pozostaje pod jego władzą rodzicielską.
WYMAGANE DOKUMENTY

W zależności od okoliczności podanej powyżej, stanowiącej podstawę ubiegania się o zezwolenie na osiedlenie się na terytorium RP, cudzoziemiec obowiązany jest złożyć odpowiednie dokumenty

OPŁATY

Zezwolenie na osiedlenie sie podlega opłacie skarbowej w wysokości określonej w ustawie o opłacie skarbowej i wynosi 640 zł.

TERMIN ZAŁATWIANIA SPRAWY

Załatwienie sprawy powinno nastąpić nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia wszczęcia postępowania.

JEDNOSTKA ODPOWIEDZIALNA

Wydział Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców
Oddział ds. cudzoziemców
Budynek Urzędu Wojewody Lubelskiego, w Lublinie, ul. Spokojna 4, pokój 50.
Kierownik oddziału, p. Anna Wójcik tel.: 81-7424-554 do
Godziny przyjęć interesantów :
Lublin: pon., śr., czw., pt.: 8-15 , wt.: 8-15.30

Delegatura w Białej Podlaskiej – tel. 083-34-36-728
Delegatura w Chełmie – tel. 082-56-27-614
Delegatura w Zamościu – tel. 084-67-76-535

TRYB ODWOŁAWCZY

Od decyzji wojewody przysługuje stronie odwołanie do prezesa Urzędu do Spraw Repatriacji i Cudzoziemców w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.

UWAGI

• Formularze wniosków wypełnia się w języku polskim.
  • Dokumenty sporządzone w języku obcym, dołączone do wniosku i służące za dowód w postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy o cudzoziemcach, powinny być składane wraz z ich tłumaczeniem na język polski, dokonanym przez tłumacza przysięgłego.
  • Decyzję w sprawie udzielenia zezwolenia na osiedlenie się wydaje wojewoda właściwy ze względu na miejsce zamierzonego pobytu cudzoziemca.