PROCEDURY i WNIOSKI
PROCEDURA LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA
POBYT STAŁY

PRZESŁANKI

4. Jest dzieckiem obywatela polskiego i pozostaje pod jego władzą rodzicielską.

NIEZBĘDNE DOKUMENTY

WNIOSEK O UDZIELENIE ZEZWOLENIA NA ZAMIESZKANIE NA CZAS OZNACZONY

1. Wniosek o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się, złożony na formularzu, wskazujący w sposób szczegółowy okoliczności uzasadniające ubieganie się o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się. Wniosek składa się w 4 egzemplarzach. Formularz wniosku należy wypełnić czytelnie.

2. Po 4 aktualne fotografie osób, których wniosek dotyczy, nieuszkodzone, wyraźne, kolorowe, o wymiarach 4, 5 cm x 3, 5 cm, przedstawiające osobę umiejscowioną centralnie, bez okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały lewy półprofil z widocznymi oczami oraz lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.

3. Zaświadczenie organu ewidencji ludności potwierdzające wykonanie obowiązku meldunkowego.

4. Akt urodzenia dziecka obywatela polskiego.

5. Kserokopia dowodu osobistego przedstawiciela ustawowego dziecka, będącego polskim obywatelem (dowód osobisty do wglądu) oraz oświadczenie na okoliczność pozostawania dziecka pod jego władzą rodzicielską.

6. Zgoda drugiego z rodziców na osiedlenie się dziecka na terytorium RP, uwierzytelniona notarialnie.

7. Dokumenty potwierdzające zapewnienie środków finansowych i ich wysokość, niezbędnych do pokrycia kosztów pobytu małoletniego dziecka na terytorium RP.

8. Tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego, w którym dziecko przebywa lub zamierza przebywać oraz dokumenty potwierdzające wysokość kosztów zamieszkania (tytuł prawny przedstawia przedstawiciel ustawowy dziecka).
    Za tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego, w którym cudzoziemiec przebywa lub zamierza przebywać nie uznaje się umowy użyczenia lokalu, chyba że użyczającym jest jego zstępny, wstępny lub małżonek, rodzice małżonka lub rodzeństwo cudzoziemca.

9. Ważny dokument podróży (paszport) dziecka lub wpis dziecka do dokumentu podróży (paszportu) przedstawiciela ustawowego dziecka, składającego wniosek.

10. Kserokopie wszystkich stron dokumentu podróży (paszportu), sporządzone w 2 egzemplarzach.

UWAGA
    Wniosek składa przedstawiciel ustawowy dziecka (matka lub ojciec).

PROCEDURY LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA - POBYT CZASOWY
PROCEDURY LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA - POBYT STAŁY