PROCEDURY i WNIOSKI
PROCEDURA LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA
POBYT STAŁY

PRZESŁANKI

3. Bezpośrednio przed złożeniem wniosku przebywał nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres nie krótszy niż 10 lat na podstawie zgody na pobyt tolerowany lub przez okres 5 lat w związku z uzyskaniem statusu uchodźcy.

NIEZBĘDNE DOKUMENTY

WNIOSEK O UDZIELENIE ZEZWOLENIA NA ZAMIESZKANIE NA CZAS OZNACZONY

1. Wniosek o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się, złożony na formularzu, wskazujący w sposób szczegółowy okoliczności uzasadniające ubieganie się o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się. Wniosek składa się w 4 egzemplarzach. Formularz wniosku należy wypełnić czytelnie.

2. Po 4 aktualne fotografie osób, których wniosek dotyczy, nieuszkodzone, wyraźne, kolorowe, o wymiarach 4,5 cm x 3,5 cm, przedstawiające osobę umiejscowioną centralnie, bez okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały lewy półprofil z widocznymi oczami oraz lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy.

3. Zaświadczenie organu ewidencji ludności, potwierdzające wykonanie obowiązku meldunkowego.

4. Dokumenty potwierdzające, że cudzoziemiec bezpośrednio przed złożeniem wniosku przebywał nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres nie krótszy niż 10 lat na podstawie zgody na pobyt tolerowany lub przez okres 5 lat w związku z uzyskaniem statusu uchodźcy (decyzje o udzieleniu zgody na pobyt tolerowany w związku z rozpatrzeniem wniosku o nadanie statusu uchodźcy lub o nadaniu statusu uchodźcy w Rzeczypospolitej Polskiej oraz kserokopia ważnej karty pobytu – do wglądu należy przedstawić kartę pobytu). W zależności od sytuacji, zaświadczenie potwierdzające czasokres trwającego postępowania o nadanie statusu uchodźcy,

5. Tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego, w którym cudzoziemiec przebywa lub zamierza przebywać oraz dokumenty potwierdzające wysokość kosztów zamieszkania. Za tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego, w którym cudzoziemiec przebywa lub zamierza przebywać nie uznaje się umowy użyczenia lokalu, chyba że użyczającym jest jego zstępny, wstępny lub małżonek, rodzice małżonka lub rodzeństwo cudzoziemca.

6. Dokumenty potwierdzające posiadanie i wysokość środków finansowych niezbędnych do pokrycia kosztów pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

7. Zaświadczenie o wywiązywaniu się z zobowiązań podatkowych wobec Skarbu Państwa (zaświadczenie z właściwego Urzędu Skarbowego na druku ZAS-W).

8. Ważny dokument podróży (paszport) lub ważny Genewski Dokument Podróży – należy przedstawić do wglądu.

9. Kserokopie wszystkich stron przedstawionego do wglądu ważnego paszportu lub ważnego Genewskiego Dokumentu Podróży, sporządzone w 2 egzemplarzach.

UWAGA
    - cudzoziemiec może złożyć wniosek o udzielenie zezwolenia na osiedlenie się w czasie zgodnego z prawem pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
    - w odpowiednim ustępie wniosku należy podać szczegółową informację o podróżach i pobytach zagranicznych w okresie ostatnich 5 lat.

PROCEDURY LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA - POBYT CZASOWY
PROCEDURY LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA - POBYT STAŁY