AKTYWIZACJA, SPECJALIZACJA, PRAKTYKA - PROMOCJA ZATRUDNIENIA KOBIET
KALENDARZ PROJEKTU

LUTY 2007
Relacja ze szkoleń ogólnych : Aktywizacja zawodowa i kreowanie własnego wizerunku

Zgodnie z założonym wcześniej planem dobiegła końca ogólna część szkoleń w ramach projektu: „AKTYWIZACJA, SPECJALIZACJA, PRAKTYKA – promocja zatrudnienia kobiet”.

W szkoleniach wzięło udział dziewięćdziesiąt uczestniczek podzielonych na sześć piętnastoosobowych grup. Zajęcia poszczególnych grup odbywały się w styczniu i lutym bieżącego roku w Lublinie, Kraśniku, Krasnymstawie oraz Świdniku.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Każda z grup spotykała się przez pięć kolejnych dni na zajęciach zaplanowanych w sumie na czterdzieści godzin. Program zajęć obejmował pięć modułów:

• Co mogę osiągnąć na rynku pracy?
  • Jak być bardziej skuteczną?
  • Gdzie i jak szukać pracy?
  • Kompetencje samoświadomości.
  • Dobry styl, dobry wizerunek – pomocnik w poszukiwaniu pracy.

Część ogólna szkoleń miała przede wszystkim na celu aktywizację zawodową uczestniczek projektu oraz przekazanie im wiedzy i umiejętności z zakresu tworzenia pozytywnego wizerunku własnej osoby.

W trakcie szkoleń uczestniczki rozwijały również umiejętności wykorzystywane w komunikowaniu się oraz podczas wystąpień publicznych, a także te konieczne w opanowywaniu stresu.

Szkoleniowcy przekazywali również wiedzę z obszaru analizy rynku pracy i rozwijali praktyczne umiejętności potrzebne w staraniach o pracę (np. jak powinna wyglądać rozmowa kwalifikacyjna).

Jeden dzień szkoleń przeznaczony był na warsztaty z zakresu tworzenia dobrego wizerunku własnej osoby. W ich trakcie odbyły się zajęcia fryzjersko-kosmetyczne, podczas których uczestniczki mogły między innymi zmienić swe uczesanie.

Na koniec kilka słów o trenerach; Agata Czwórnóg, Ewelina Malinowska-Szerega i Zygmunt Klimczuk przeprowadzili moduły szkoleniowe dotyczące umiejętności efektywnego poszukiwania zatrudnienia i poruszania się na rynku pracy, Grażyna Jackowska i Henryka Strojnowska pomagały opanować emocje i wykorzystać je do autoprezentacji. Antonina Denisiuk- specjalistka od wizażu pozytywnie modyfikowała wizerunek pań. To właśnie dzięki ich wiedzy i umiejętnościom, którą chętnie dzielili się podczas zajęć, uczestniczki projektu będą lepiej przygotowane do poszukiwania i znalezienia pracy.

W marcu rozpoczną się szkolenia zawodowe dla uczestniczek projektu.

Projekt „Aktywizacja, Specjalizacja, Praktyka-promocja zatrudnienia kobiet”
realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich
ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego i budżetu państwa