BADANIE POTRZEB POWIATOWEGO RYNKU PRACY
W PERSPEKTYWIE ZATRUDNIENIA I ROZWOJU ZASOBÓW LUDZKICH

OPIS PROJEKTU

Celem projektu jest dostarczenie danych statystycznych dotyczących sektora gospodarki, edukacji i rynku pracy oraz przeglądu opinii pracodawców, pracowników, uczniów i studentów, którzy w perspektywie do 2 lat wejdą na rynek pracy dokonywanych na poziomie powiatu. Wielkość próby jest dostosowana do wymogów ekstrapolacji wyników na poszczególne powiaty wybrane do badań.

Projekt obejmuje 8 geograficznych obszarów badawczych. 4 z nich to tereny obejmujące wszystkie powiaty grodzkie i towarzyszące im powiaty ziemskie województwa (Lublin, Biała Podlaska, Zamość, Chełm), pozostałe 4 to tereny powiatów puławskiego, biłgorajskiego, parczewskiego, hrubieszowskiego.

Do badań wybrano pracodawców (określenie potrzeb zatrudnieniowych) oraz pracowników, uczniów i studentów w perspektywie wejścia na rynek pracy. Badani będą reprezentować poszczególne sektory gospodarcze, tak by rejestrować specyficzne zmiany wewnątrz branż z uwzględnieniem wielkości przedsiębiorstw. Także instytucje edukacyjne zostaną poddane analizie by ustalić jaki będzie napływ absolwentów na lokalne rynki pracy.

Dzięki badaniom systemu edukacji, opinii pracodawców i pracowników ( w tym potencjalnych) porównamy potrzeby rynku pracy z ofertą edukacyjną i posiadanymi przez pracowników kwalifikacjami, by wskazać potrzeby edukacyjne na lokalnych rynkach pracy.

Zaspokoi to potrzebę empirycznych podstaw dopasowania kierunków specjalistycznego kształcenia zawodowego do przewidywanych potrzeb pracodawców

Dzięki projektowi dostarczymy instytucjom danych niezbędnych do podejmowania trafnych decyzji.

1. Badania pracodawców pozwolą na wskazanie zawodów i specjalności poszukiwanych na rynku w krótszej i dłuższej perspektywie czasu na potrzeby systemu edukacji;
  2. Analiza postaw pracowników i przyszłych uczestników rynku pracy pozwoli na wykrycie barier mentalnych związanych z ich funkcjonowaniem na rynku pracy a także pozwoli na określenie ich planów zawodowych w bliskiej perspektywie czasu.

W pierwszej kolejności odbiorcami danych z badań będzie administracja oświatowa i Urzędy Pracy, władze samorządowe, podmioty edukacyjne, pracodawcy i ich organizacje, organizacje pozarządowe zajmujące się problematyka rynku pracy. Raporty przeznaczone będą także dla doradców zawodowych, Poradni Psychologiczno-Pedagogicznych, liderów Klubów Pracy.

Badanie będzie przeprowadzone dwukrotnie w odstępie rocznym, by móc określić trendy zmian zachodzących na rynku pracy i w sektorze edukacji (w tym kształcenia ustawicznego).

Projekt jest finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach ZPORR, działanie 2.1.
Projekt realizowany w ramach ZPORR , współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
z Europejskiego Funduszu Społecznego i budżetu państwa