PROCEDURY i WNIOSKI
PROCEDURA LEGALIZACJI POBYTU CUDZOZIEMCA
RODZAJE WIZY

Wiza wydaje się w zależności od celu wjazdu i pobytu. Może to być to jeden z następujących rodzajów:

1) wiza lotniskowa – uprawnia do wjazdu na strefę tranzytową lotniska międzynarodowego oraz do przebywania w tej strefie, może być wydana cudzoziemcowi, który udowodni, że przebywanie w strefie lotniska międzynarodowego jest niezbędne dla wykonania zaplanowanej podróży. Ważna jest nie dłużej jak dwa dni.

2) wiza tranzytowa – uprawnia do przejazdu przez terytorium Rzeczpospolitej Polski może być wydana cudzoziemcowi , który ma uprawnienia do wjazdu na terytorium docelowego kraju podróży, graniczącego z Rzeczpospolitą Polską. Ważna jest nie dłużej niż pięć dni.

3) wiza krótkoterminowa - termin ważności do sześciu miesięcy wraz z okresem pobytu na terytorium Rzeczpospolitej Polski do dziewięćdziesięciu dni, w celu:

1. turystycznym;
  2. odwiedzin;
  3. uczestnictwa w zawodach sportowych;
  4. przyjazdu do RP z przyczyn określonych w art. 33 punkcie 1 ustawy „O cudzoziemcach” (kiedy cudzoziemiec jest zobowiązany do stawiennictwa przed polskimi organami władzy albo wjazd na terytorium RP jest nieodzowny ze względu na konieczność leczenia, ratującego życie, które nie może być wykonane w innym kraju), za okazaniem dokumentów potwierdzających konieczność wjazdu na terytorium RP;
  5. przebywania niepełnoletniego, określonego w art. 33 punkt „O cudzoziemcach” (niepełnoletniemu cudzoziemcowi, który urodził się na terytorium RP na prośbę opiekuna prawnego, który przebywa na terytorium RP na podstawie wizy, a w wypadkach, kiedy niepełnoletni jest wpisany w dokumentach podróży opiekuna prawnego wydawana jest nowa wiza w tych dokumentach, jaka obejmuje niepełnoletniego, natomiast wcześniej wydana wiza jest anulowana);
  6. z innych przyczyn niż powyższe, (np. działalność ekonomiczna – za okazaniem dokumentu potwierdzającego współpracę, wydanego przez polską firmę)

4) długoterminowe wizy narodowe - ważne tylko na terytorium Polski oraz uprawniają do obytu na terytorium RP w celu:

1. prowadzenia działalności gospodarczej;
  2. prowadzenia działalności kulturalnej albo uczestnictwa w konferencjach międzynarodowych;
  3. w sprawach służbowych przedstawicieli zagranicznych państwowych organów władzy oraz organizacji międzynarodowych;
  4. uczestnictwa w procedurze nadania przytułku ( w tym przypadku jest konieczność powiadomienia konsula);
  5. wykonania pracy (cudzoziemiec przedstawia zezwolenie na pracę na terytorium RP wydane przez wojewodę właściwego ze względu na miejsce przebywania cudzoziemca albo potwierdzenie pisemne np. od rektora uczelni, czy sekretarza naukowego PAN o zamiarze powierzenia cudzoziemcowi wykonania pracy, jeżeli zezwolenie nie jest konieczne);
  6. naukowym, edukacyjnym, dydaktycznym – za wyjątkiem pracy (cudzoziemca przedstawia zaświadczenie o przyjęciu na uczelnię, z podanym imieniem i nazwiskiem, datą oraz miejscem urodzenia, obywatelstwem, nazwą i adresem uczelni, terminem rozpoczęcia nauki oraz okresem na jaki go przyjęto; zaproszenie na praktykę dydaktyczną lub staż naukowy itp.);
  7. wykorzystania tymczasowej ochrony (tym przypadku konieczne jest powiadomienie konsula);

5) wiza wjazdowa – uprawnia do jednokrotnego wjazdu na terytorium RP i może być wydana cudzoziemcowi, który przed przekroczeniem granicy uzyskał inną podstawę prawną do pobytu na tym terytorium. Wiza ważna jest przez rok, w tym czasie uprawnia do wjazdu na terytorium RP w celu:

1. repatriacji;
  2. przesiedlenia, jako członek najbliższej rodziny repatrianta;
  3. realizacji pozwolenia na pobyt na określony termin, albo przesiedlenie

6) wizy ważne do pięciu lat – mogą być krótko- i długoterminowe

Informacja dotycząca wydawania obywatelom Ukrainy wiz pobytowych z okresem ważności do 5 lat