SPOTKANIA TRANSGRANICZNE

SEMINARIA DLA POLSKICH, UKRAIŃSKICH I BIAŁORUSKICH ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH
SEMINARIUM Z ZAKRESU AKTYWIZACJI ZAWODOWEJ KOBIET
26 - 27.02.2008 Nasutów

W dniach 26 - 27.02.2008 w Nasutowie odbyło się polsko – ukraińsko – białoruskie seminarium dla organizacji pozarządowych z zakresu aktywizacji kobiet na rynku pracy. W seminarium uczestniczyli przedstawiciele organizacji pozarządowych w szczególny sposób zaangażowanych w działania na rzecz aktywizacji kobiet na rynku pracy.

IRPIRPIRPIRPIRPIRPIRP

Spotkanie rozpoczęło się prezentacją projektu „Aktywizacja, Specjalizacja, Praktyka – promocja zatrudnienia kobiet” (pani Katarzyna Kańczugowska) - realizowanego przez Instytut Rynku Pracy – Fundację Nowy Staw. Następnie pani Grażyna Nowicka (Gminne Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej) podzieliła się doświadczeniami związanymi z aktywizacją zawodową kobiet w oparciu o projekt „W stronę polskiego modelu gospodarki społecznej – budujemy nowy Lisków”. Mogliśmy również posłuchać wystąpienia pana Przemysława Jaśkiewicza (Centrum Języków Obcych OK), który przedstawił politykę swojej firmy w zakresie działań na rzecz kobiet.

Wprowadzeniem w tematykę polityki równych szans było wystąpienie pani Marzeny Bichty (Polska), która przedstawiła również sytuację kobiet na polskim rynku pracy. Sytuację na Białorusi zaprezentowała pani Irina Baranowskaja (Organizacja Obywatelska “Klub kobiet biznesu”, Brześć). Na zakończenie pani Julia Zavadska (Zachodnioukraińskie Centrum Zasobów, Lwów) przedstawiła sytuację na Ukrainie.

Drugi dzień seminarium poświęcony był dzieleniu się dobrymi praktykami realizacji projektów kobiecych w obszarze rynku pracy: Projekt „@lterEgo”, jako przykład dobrej praktyki realizacji projektów z funduszy europejskich na rzecz aktywizacji kobiet na rynku pracy zaprezentowała pani Małgorzata Pastucha (Polski Komitet Pomocy Społecznej, Zarząd Okręgowy w Lublinie). Tetyana Melnyk (Centrum Wsparcia Inicjatyw Obywatelskich „Czajka”, Równe, Ukraina) i Larisa Istomova (Stowarzyszenie Obywatelskie „Klub kobiet biznesu”, Brześć, Białoruś) dzieliły się doświadczeniami działań ukraińskich organizacji pozarządowych w zakresie aktywizacji zawodowej kobiet.

Ostatnim punktem programu było zapoznanie organizacji pozarządowych z możliwościami pozyskiwania środków na inicjatywy transgraniczne w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska - Białoruś - Ukraina 2007 – 2013 (pani Olga Grzechnik z Oddziału Programów Europejskiej Współpracy Terytorialnej, z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego).

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
w ramach inicjatywy wspólnotowej INTERREG Unii Europejskiej