PROCEDURY i WNIOSKI
PROCEDURA LEGALIZACJI PRACY CUDZOZIEMCA
W ZAWODACH, DLA KTÓRYCH WYMAGANE JEST ZEZWOLENIE NA PRACĘ

W ZAWODACH, DLA KTÓRYCH JEST WYMAGANE ZEZWOLENIE NA PRACĘ

Z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę zwolnieni są cudzoziemcy, posiadający zezwolenie na osiedlenie się lub zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich, zgodę na pobyt tolerowany, status uchodźcy nadany w Polsce, korzystający z ochrony czasowej oraz małżonkowie obywatela polskiego – posiadający zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony na terytorium RP udzielone w związku z zawarciem aktu małżeńskiego.

PODSTAWA PRAWNA

Zatrudnienie cudzoziemców regulują:

• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 17 października 2007 r. w sprawie wysokości wpłaty dokonywanej w związku ze złożeniem wniosku o wydanie zezwolenia na pracę cudzoziemca (Dz.U. 2007 nr 195 poz. 1409),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 czerwca 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie trybu i warunków wydawania zezwolenia na pracę cudzoziemca (Dz.U. 2007 nr 120 poz. 822),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 lipca 2006 r. w sprawie określenia przypadków, w których przyrzeczenie i zezwolenie na pracę cudzoziemca wydawane jest bez względu na sytuację na lokalnym rynku pracy i kryteria wydawania przyrzeczeń i zezwoleń na pracę cudzoziemców (Dz.U. 2006 nr 141 poz. 1004),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 lipca 2006 r. w sprawie trybu i warunków wydawania zezwolenia na pracę cudzoziemca zatrudnionego przy realizacji usługi eksportowej świadczonej przez pracodawcę zagranicznego w Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. 2006 nr 141 poz. 1003),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 lipca 2006 r. w sprawie trybu i warunków wydawania zezwolenia na pracę cudzoziemca (Dz.U. 2006 nr 141 poz. 1002)

ETAPY ZATRUDNIENIA CUDZOZIEMCA BEZ KONIECZNOŚCI UZYSKANIA ZEZWOLENIA NA PRACĘ

ETAP I
Ogłoszenie o wolnym miejscu pracy w prasie

ETAP II
Zgłoszenie wolnego miejsca pracy do Urzędu Pracy poprzez wypełnienie odpowiedniego druku.

Oferta pracy powinna być udostępniana osobom bezrobotnym i poszukującym pracy przez okres 14 dni.
Jeżeli wniosek na powierzenie wykonywania pracy dotyczy cudzoziemca, oferta pracy powinna być udostępniana osobom bezrobotnym i poszukującym pracy przez okres 7 dni.
Urząd Pracy bada czy są obywatele polskie o wymaganych kwalifikacjach, po czym wydaje pracodawcy odpowiednio Opinię

ETAP III
Po zakończeniu trybu pośrednictwa pracy osoba upoważniona przez dyrektora powiatowego urzędu pracy wydaje opinię dotycząca sytuacji na lokalnym rynku pracy w zawodzie wymienionym we wniosku.
Warunkiem przejścia do kolejnych etapów jest zaznaczenie w Opinii, że Urząd Pracy nie znalazł odpowiedniej kandydatury na zgłoszone wolne miejsce pracy wśród polaków

ETAP IV
Dokonanie opłaty i złożenie odpowiedniego wniosku o wydanie zezwolenia na pracę cudzoziemcowi na terytorium RP w 2 egzemplarzach wraz z załącznikami

WNIOSEK O WYDANIE ZEZWOLENIA NA PRACE CUDZOZIEMCOWI NA TERYTORIUM RP
WNIOSEK O WYDANIE ZEZWOLENIA NA PRACE CUDZOZIEMCA delegowanego przez pracodawcę zagranicznego na terytorium RP w celu realizacji usługi eksportowej

Opłaty

Pracodawca składa wniosek o wydanie zezwolenia na pracę cudzoziemca po dokonaniu jednorazowej wpłaty w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, za każdą osobę, które od 26.10.2007 r. wynosi 100 zł (Dz.U. 2007 nr 195 poz. 1409).

Wpłaty należy dokonywać na konto: Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie, Wydział Finansów i Budżetu, ul. Spokojna 4, 20-914 Lublin, NBP O/O Lublin Nr 62 1010 1339 0024 7922 3100 0000 z dopiskiem: “wpłata z tytułu zatrudnienia cudzoziemca – (imię i nazwisko)”.

Wniosek

Załączniki do wniosku

1. Wyciąg z Krajowego Rejestru Sądowego potwierdzający uzyskanie wpisu do rejestru przedsiębiorców. (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji i spółka akcyjna w organizacji przedkłada umowę nawiązania spółki. Wyciąg z Krajowego Rejestru Sądowego spółka przedkłada w terminie 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku.)
  2. Dowód wpłaty, o którym mowa w art. 88 ust. 14 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
  3. Kopia dokumentu podróży cudzoziemca (wypełnione strony); w przypadku posiadania przez cudzoziemca dokumentu potwierdzającego prawo pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej należy przedstawić oryginał dokumentu (do wglądu).
  4. Dokument potwierdzający kwalifikacje zawodowe cudzoziemca (tłumaczenie dokonane przez tłumacza przysięgłego).
  5. Zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego stwierdzające, że cudzoziemiec nie został skazany w Rzeczypospolitej Polskiej prawomocnym wyrokiem na karę pozbawienia wolności lub na karę pozbawienia wolności, której wykonanie zostało zawieszone – do czasu zakończenia okresu próby.
  6. Oświadczenie cudzoziemca dotyczące udziału w postępowaniu w sprawie zobowiązania do opuszczenia terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub o wydalenie.
  7. Oświadczenia pracodawcy dotyczące zapoznania się z rozporządzeniem Nr 50 Wojewody Lubelskiego z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie ustalenia kryteriów wydawania przyrzeczeń i zezwoleń na pracę cudzoziemców w województwie lubelskim - treść rozporządzenia:
  8. Numer statystyczny (REGON).
  9. Opinia starosty powiatu właściwego dla miejsca wykonywanej pracy, dotycząca sytuacji na lokalnym rynku pracy w zawodzie wymienionym we wniosku (zawód musi odpowiadać zawodom lub specjalnościom, o których mowa w klasyfikacji zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy).
  10. Udokumentowanie podjętych przez pracodawcę działań w zakresie powierzenia pracy innych niż złożenie oferty w urzędzie pracy (potwierdzenie zamieszczenia oferty w prasie lub innych mediach oraz w systemie informatycznym Europejskich Służb Zatrudnienia – w sieci EURES).

Wnioskodawca winien wykazać

• wysokość dochodu wykazanego w zeznaniu o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) przez podatnika podatku dochodowego od osób prawnych za ostatni rok podatkowy jest wyższy niż 12-krotne przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej, a także
  • zatrudnia przez okres minimum roku do dnia złożenia wniosku, na czas nieokreślony i w pełnym wymiarze czasu pracy, minimum dwie osoby, które nie podlegają obowiązkowi posiadania zezwolenia lub na dzień składania wniosku wykaże środki pozwalające na spełnienie w okresie 12 miesięcy od daty zarejestrowania podmiotu powyższych warunków.

Gdy wniosek dotyczy wykonywania pracy przez cudzoziemców - wspólników lub akcjonariuszy spółek prawa handlowego zamierzających wykonywać pracę lub cudzoziemców zamierzających pełnić funkcję w zarządzie osoby prawnej prowadzącej działalność gospodarczą, ocena sytuacji na lokalnym rynku pracy jest przeprowadzona w formie analizy przydatności pracodawcy dla tego rynku pracy.

Termin załatwienia sprawy

Zgodnie z art. 35 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071, z późn. zm.) sprawy załatwiane są bez zbędnej zwłoki.
W przypadku sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego, załatwienie sprawy następuje nie później niż w ciągu miesiąca.

Jednostka odpowiedzialna

Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie
Wydział Polityki Społecznej
Oddział Polityki Rynku Pracy
ul. Spokojna 4, pok. 45
tel. 081 74-24-781

ETAP V
Otrzymanie przyrzeczenia wydania zezwolenia na pracę, które stanowi dla cudzoziemca podstawę do ubiegania się o wizę z prawem do pracy
Przyrzeczenie wydaje się na wniosek pracodawcy, na czas określony, dla określonego cudzoziemca i pracodawcy, na określone stanowisko lub rodzaj wykonywanej pracy

W razie odmowy - Tryb odwoławczy:
Od wydanych decyzji w sprawach przyrzeczeń i zezwoleń przysługuje stronie odwołanie w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji do ministra pracy i polityki społecznej za pośrednictwem wojewody lubelskiego.

Przyrzeczenie podlega uchyleniu przez wojewodę, jeżeli:

• Cudzoziemiec wykonuje pracę nielegalnie
  • Cudzoziemiec utracił uprawnienia do wykonywanej pracy
  • Uległy zmianie okoliczności lub dowody odnoszące się do wydanej decyzji
  • Cudzoziemiec wykonujący za pracodawcę będącego jednostką organizacyjną czynności w sprawach z zakresu prawa pracy narusza to prawo (następuje na wniosek inspektora pracy)

ETAP VI
Cudzoziemiec na podstawie przyrzeczenia ora innych dokumentów składa wniosek o wydanie WIZY pobytowej w celu wykonywania pracy.
Uwaga!
Etap V oraz Etap VI jest niezbędny w sytuacji, gdy cudzoziemiec nie posiada Karty czasowego pobytu i jest zobowiązany legalizować swój pobyt na podstawie WIZY na pobyt z prawem do pracy. W sytuacji, gdy cudzoziemiec posiada Kartę pobytu przyrzeczenie nie jest potrzebne, więc pracodawca i cudzoziemiec otrzymują od razu Zezwolenie na pracę, czyli Etap VII

ETAP VII
Otrzymanie zezwolenia na pracę
Zezwolenie wydaje się na pisemny wniosek pracodawcy, na warunkach określonych w przyrzeczeniu, na okres nie dłuższy, niż czas pobytu określony w wizie lub nie dłuższy niż okres ważności zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony (karta pobytu) na terytorium RP.
Ze względu na ochronę lokalnego rynku pracy, zgodnie z kryteriami wydawania przyrzeczeń i zezwoleń na pracę cudzoziemców ustalonymi przez Wojewodę Lubelskiego, zezwolenie na pracę cudzoziemca wydawane jest na okres nie przekraczający 12 miesięcy, z możliwością jego przedłużania na dalszy okres, ale nie dłuższy niż 12 miesięcy.
Zezwolenie na pracę wyrabia się w 3 jednobrzmiących egzemplarzach: jeden zatrzymuje organ właściwy, dwa egzemplarze otrzymuje pracodawca, który następnie przekazuje jeden egzemplarz cudzoziemcowi.
Zezwolenie podlegają uchyleniu przez wojewodę, jeżeli:

• Cudzoziemiec wykonuje pracę nielegalnie
  • Cudzoziemiec utracił uprawnienia do wykonywanej pracy
  • Uległy zmianie okoliczności lub dowody odnoszące się do wydanej decyzji
  • Ustała przyczyna, dla której zostało udzielone zezwolenia na pracę

Po przejściu przez wyżej wymienione etapy, pracownika-cudzoziemca traktuję się jak pracownika obywatelstwa polskiego. W związku z czym, pracodawca musi dokonać wszystkich formalności, by pobyt i praca cudzoziemca miały charakter legalny: podpisać umowę (na czas określony, zlecenie lub dzieła), zlecić badania lekarskie, BHP, zgłosić pracownika do ZUSu.