MIĘDZYNARODOWY PROJEKT Z ZAKRESU

Licznik

RYNEK PRACY W EUROPIE

Sytuacja osób do 35 r.ż na ukraińskim rynku pracy

Wg. Zastępcy Chmielnickiego Obwodowego Centrum Pracy A. Pushkara wśród obywateli, zarejestrowanych jako bezrobotni 42,0% to ludzie młodzi w wieku poniżej 35 lat. W okresie sprawozdawczym styczeń- maj liczba osób na zasiłku wynosiła 16 581. Osoby te stanowią zaś 6527 osób, czyli 43,3% ogółu zatrudnionych.

Liczba młodych osób uczestniczących w szkoleniach, przekwalifikowujących się wynosiła 1894 -było to, o 2,1% mniej niż w styczniu - maju ubiegłego roku, co stanowiło 44,2% tych, dla których została zorganizowana.

W prace zaliczane do robót publicznych zaangażowanych było 1439 młodych ludzi (24,7% w odniesieniu do ogólnej liczby osób zatrudnionych w zakładach publicznych), co stanowi 13,8% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Wsparcie udzielone przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię poprzez dofinansowanie
ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego Norweskiego Mechanizmu Finansowego
Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA Financial Mechanism and the Norwegian Financial Mechanism