MIĘDZYNARODOWY PROJEKT Z ZAKRESU

CIEKAWE WYDARZENIA
SPOTKANIA i KONFERENCJE DLA DORADCÓW

Debata YOUTH ON THE MOVE z członkiem Komisji Europejskiej

Siedemnastego września w Brukseli odbędzie się otwarta debata dotycząca inicjatywy Komisji Europejskiej "Youth on the Move", mającej na celu promowanie mobilności wśród młodych ludzi oraz nabywanie przez nich nowych umiejętności, które ułatwią im poszukiwanie pracy. Debata zostanie poprowadzona przez Komisarz Androullę Vassiliou.

Zainteresowane osoby będą mogły wziąć udział w debacie z dowolnego miejsca w Europie, ponieważ będzie ona transmitowana na stronie internetowej. Pani Vassiliou będzie odpowiadać na pytania zarówno publiczności zgromadzonej na miejscu, jak i osób oglądających debatę przez Internet.

"Youth on the Move” to jedna z siedmiu głównych inicjatyw UE przewidzianych w strategii Europa 2020, której celem jest zbudowanie w ciągu najbliższych dziesięciu lat nowoczesnej gospodarki opartej na wiedzy i innowacjach. Szczegółowe cele strategii Europa 2020 dotyczą wzrostu wskaźników zatrudnienia, zwiększenia wydatków na badania i rozwój, zwiększenia odsetka osób z wyższym wykształceniem, ograniczenia liczby osób zagrożonych ubóstwem oraz realizacji zamierzeń UE w zakresie klimatu. Inicjatywa „Youth one the Move”, ma przyczynić się do realizacji tych celów poprzez poprawę jakości kształcenia na wszystkich poziomach oraz ułatwienie młodym ludziom dostępu do rynku pracy.

Wsparcie udzielone przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię poprzez dofinansowanie
ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego Norweskiego Mechanizmu Finansowego
Supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA Financial Mechanism and the Norwegian Financial Mechanism