POINFORMUJ ZNAJOMYCH

NOWOŚCI W PROJEKCIE

Zakończenie realizacji projektu.
Zbliża się koniec realizacji projektu, dlatego chcielibyśmy podziękować Uczestnikom i Uczestniczkom, osobom prowadzącym zajęcia oraz pracodawcom za dobrą współpracę. Mamy nadzieję, że tak jak dla nas, tak i dla Was był to pożytecznie wykorzystany czas, który pozostawi po sobie dobre wspomnienia.

Przypominamy, że od 01.03.2015 r. biuro projektu będzie zamknięte i we wszystkich sprawach związanych z Państwa udziałem/ pracą w projekcie prosimy o kontakt z biurem Europejskiego Domu Spotkań – Fundacją Nowy Staw w Lublinie.

Ostatnie spotkanie Grup Wsparcia.
Dnia 11, 12 i 13 lutego 2015 r. odbyły się ostatnie spotkania Grupy wsparcia. Zapraszamy do oglądania zdjęć ze spotkań grupy V i VI - więcej ...

powiekszenie

OPIS PROJEKTU

Projekt „Droga do pracy” realizowany jest w ramach PO KL (Działanie 7.4 Niepełnosprawni na rynku pracy) na podstawie umowy podpisanej z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Biuro projektu znajduje się w Białymstoku.

UCZESTNICY

Projekt skierowany jest do 60 osób niepełnosprawnych i niepracujących  (35 K i 25 M) w wieku aktywności zawodowej (tj. 18-64 lata), zamieszkałych na terenie gmin: Czarna Białostocka, Gródek, Łapy, Suraż, Wasilków, Zabłudów, Białowieża, Czeremcha, Dubicze Cerkiewne, Miasto Hajnówka, Hajnówka, Kleszczele, Narew, Narewka

CEL

Celem projektu jest podniesienie aktywności społeczno – zawodowej 60 osób niepełnosprawnych zamieszkałych na terenie w/w gmin powiatu białostockiego i hajnowskiego.

Udział we wszystkich zajęciach
jest bezpłatny!

Projekt realizowany jest w terminie
 od 01.03.2013r. do 28.02.2015r.

ZMIANA TERMINÓW GRUPY WSPARCIA – SPOTKANIA W BIAŁYMSTOKU
W październiku nie odbędą się spotkania grup wsparcia w Białymstoku. W zamian dodatkowe spotkania zostaną zorganizowane 11.02.2015 r. dla grupy 4 i 12.02.2015 r. dla grupy 5. Natomiast najbliższe zajęcia odbędą się 05.11.2014 r. dla grupy 4 i 06.11.2014 r. dla grupy 5”

Zakończenie udziału w I edycji projektu
Zaświadczenia o ukończeniu udziału w projekcie będą rozdawane na ostatnich spotkaniach grup wsparcia. Osoby, które nie będą mogły dotrzeć na zajęcia po odbiór zaświadczeń zapraszamy do Biura projektu przy ul. Suraskiej 1 lok 108 w Białymstoku od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 – 16.00.

Spotkania grup wsparcia w II edycji projektu
Zapraszamy uczestników i uczestniczki II edycji projektu do udziału w comiesięcznych spotkaniach grup wsparcia. Istnieje możliwość ubiegania się o zwrot kosztów dojazdu na zajęcia. Poniżej harmonogramy do pobrania:

Gr. IV (uczestnicy z powiatu białostockiego ze szkoleń zawodowych pr. recepcji, pomoc kuchenna) POBIERZ PDF

Gr. V (uczestnicy ze szkolenia pr. windykacji) POBIERZ PDF

Gr. VI (uczestnicy z powiatu hajnowskiego ze szkoleń zawodowych pr. recepcji, pomoc kuchenna) POBIERZ PDF

Zakończenie szkoleń zawodowych
W Czerwcu 2014r. zakończą się 120 godzinne szkolenia zawodowe na kierunku: „Pracownik recepcji”, „Pracownik windykacji” oraz „Pomoc kuchenna”. Zachęcamy do poszukiwania miejsc stażu. Od czerwca 2014r. w ramach projektu będzie można skorzystać z konsultacji z pośrednikiem pracy. Harmonogram spotkań już wkrótce.

Rozpoczęcie szkoleń zawodowych
Uczestnicy grupy 4 „Profesjonalny pracownik recepcji” oraz grupy 5 „Pracownik windykacji” rozpoczęli 120 godzinne szkolenia zawodowe. Poniżej do pobrania harmonogramy zajęć:

-gr. 4 „Profesjonalny pracownik recepcji”
-gr. 5 „Pracownik windykacji”

Rozpoczęcie zajęć komputerowych
Dnia 01.04.2014r. uczestnicy i uczestniczki II edycji projektu „Droga do pracy” rozpoczęli 60-godzinne szkolenie komputerowe. Zajęcia będą trwały do 16.04.2014r. Uczestnicy zostali podzieleni na 3 grupy.

Harmonogramy do pobrania dla grup : Gr. IV – poziom średniozaawansowany Hajnówka, Gr. V – poziom średniozaawansowany Białystok, Gr. VI – poziom zaawansowany Białystok

Zwroty kosztów dojazdu na zajęcia
Przypominamy, iż uczesnicy/czki projektu „Droga do pracy” mogą korzystać z możliwości zwrotu kosztów dojazdu na zajęcia realizowane w ramach projektu. W zakładce do pobrania – materiały dla uczestników projektu znajduje się pełna dokumentacja dotycząca ubiegania się o zwrot kosztów poniesionych na dojazd.

Rozpoczęcie zajęć w II edycji projektu
Uczestnicy/czki II edycji projektu w okresie styczeń – luty 2014r. odbędą 4 sesje w ramach Indywidualnych konsultacji psychologiczno-doradczych. W marcu 2014r. rozpoczęcie 10 dniowych Warsztatów umiejętności społeczno zawodowych. Harmonogram już wkrótce.

Harmonogramy spotkań grup wsparcia
Od stycznia 2014r. ruszają comiesięczne spotkania grup wsparcia. Prosimy o zapoznanie się z harmonogramami spotkań. Serdecznie zapraszamy!
WIĘCEJ INFORMACJI

Rozpoczęcie staży zawodowych
30 uczestników I edycji projektu zakończyło szkolenia zawodowe. Kolejnym etapem jest przystąpienie do 6-miesięcznego stażu zawodowego. Na rozpoczęcie stażu uczestnicy mają czas do 28 lutego 2014r. W związku z tym ruszył Punkt konsultacyjny (spotkania z pośrednikiem pracy).
Poniżej terminy i godziny spotkań:

- Białystok - PDF
- Hajnówka - PDF

Harmonogram szkolenia zawodowego:
„Pracownik gospodarczy” – grupa III
Termin realizacji: 20.11.2013 – 23.12.2013
WIĘCEJ INFORMACJI

Zapraszamy do II Edycji projektu „Droga do pracy” - rekrutacja wciąż trwa, zgłoszenia zbieramy do 20.11.2013r.
W październiku oraz w listopadzie 2013r. ruszają kursy zawodowe w ramach I edycji projektu:

„Pracownik biurowy z elementami kadr” gr. I Hajnówka rozpocznie się w październiku 2013r.
HARMONOGRAM
„Pracownik biurowy z elementami kadr” gr. II Białystok rozpocznie się w listopadzie 2013r.
HARMONOGRAM
„Pracownik gospodarczy” gr. III rozpocznie się w listopadzie 2013r.

Harmonogram szkolenia Pracownik gospodarczy będzie udostępniony niebawem

ARCHIWUM PROJEKTU

Projekt „Droga do pracy”
realizowany jest w ramach PO KL (Działanie 7.4 Niepełnosprawni na rynku pracy)